Gość Polska mówi #aaa – Iwona Kwaśna

Jednym z elementów edukacji przedszkolnej jest uświadamianie młodym ludziom i ich rodzicom jakie zagrożenie niesie za sobą dodatek cukru w diecie. Cukier i jego pochodne stwarzają idealne warunki dla rozwoju bakterii próchnicowych. Już co drugie dziecko w wieku 3 lat ma próchnicę w zębach mlecznych. Główną przyczyną takiego stanu jest niewłaściwa higiena lub jej brak oraz nieodpowiednia dieta. Podjadanie między posiłkami, picie słodzonych napojów zamiast wody to jedne z wielu czynników wpływających na rozwój próchnicy u dzieci.
Jak tego uniknąć?
Wprowadzić smak słodki jak najpóźniej do diety dziecka. Zrezygnować z tzw. uciszaczy: chrupki, słodkie przekąski. Unikać słodyczy oblepiających zęby (typu krówki ciągutki)
Wprowadzenie posiłków o regularnych porach dnia
Woda zamiast słodkich napojów. Ksylitol zamiast cukru.
Jeżeli nie jesteśmy wstanie usunąć cukru z diety dziecka to najlepiej dodać słodkie przekąski do posiłku głównego.
Odpowiednia higiena jamy ustnej. Rano i wieczorem. Rodzic myje zęby dziecku do 10-12 roku życia.Uczymy pracy z nitką dentystyczną.
Wizyty kontrolne u stomatologa z fluoryzacją co 3 mce.
Edukacja/adaptacja dziecka od najmłodszych lat poprzez spotkania z higienistką /dentystą, książki, bajki, zabawy.

Pamiętajcie nieleczona próchnica często prowadzi do utraty zębów mlecznych. Niesie to za sobą ogromne konsekfencje dla zdrowia malucha między innymi:

  • wady zgryzu
  • problemy gastralne
  • problemy z mową
  • kompleksy
  • i wiele innych.

Dbajmy o zęby od najmłodszych lat.
Na stronie kampanii @polska_mowi_aaa znajdziecie wiele broszur informacyjnych, filmów edukacyjnych i wywiadów że specjalistami w dziedzinie stomatologii.
Zapraszam do lektury.

Iwona Kwaśna
@instahygienist_wroclove

Poleć artykuł:
Pin Share
« »