Większa częstość spożywania posiłków, przekąski, duża ilość cukrów w diecie, wzrost wydzielania kwasu żołądkowego, refluks żołądkowo-przełykowy, niestrawność lub wymioty mogą powodować kwasową erozję szkliwa i zwiększać ryzyko próchnicy.
DIETA W CIĄŻY 5 przykazań
- Zadbaj o zbilansowaną dietę bogatą w: białko,wapń, fosfor, fluorki i witaminy A, C, D.
- Unikaj podjadania między posiłkami oraz w nocy (spadek pH, akumulacja płytki nazębnej = zwiększenie ryzyka próchnicy).
- Ogranicz spożycie produktów o dużej zawartości cukrów i słodkim smaku (receptory smaku u dziecka rozwijają się od 4. Miesiąca ciąży — sprzyjanie preferencji słodkich pokarmów w przyszłości).
- Kończ posiłek produktami bogatymi w białko, stymulującymi wydzielanie śliny (twarde sery).
- Unikaj napojów słodzonych i gazowanych. Pij wodę!